Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa:
1.Susu Kambing tidak mengandungi Protein Kompleks (Alpha-casein & Beta-casein Protein) = penyebab utama alahan
2.Kandungan Asid Lemak Rantaian Pendek dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu
3.Molekul Lemak dalam susu kambing lebih halus & mudah dihadam berbanding susu lembu
4.Proses pencernaan susu kambing hanya 20 minit sahaja berbanding susu lembu yang memerlukan lebih 2 jam
5.Sama seperti susu ibu pH susu kambing beralkali berbanding susu lembu yang asidik
6.Kandungan gizi dalam susu kambing lebih tinggi berbanding dalam susu lembu:-
•Protein 2.1 kali ganda
•Kalsium 2.2 kali ganda
•Zat Besi 2.0 kali ganda
•Potasium 2.1 kali ganda
•Vitamin A 3.8 kali ganda
•Garam Galian 2.0 kali ganda
•Selenium paling tinggi berbanding semua jenis susu
Kajian telah mendapati susu kambing adalah Susu Yang Terbaik selepas susu ibu kerana
mengandungi sumber nutrien seperti berikut:
•Tenaga, Protein, Lemak, karbohidrat, Gula, kalsium, Zat Besi ,Vitamin A, Vitamin B2 ,Vitamin C ,Vitamin D,
vitamin B12, Asid Folik ,Inositol, Sodium ,Potasium, Selenium